• Takarítás cégek részére
  • bejarono
  • Egyéb szolgáltatások
  • akcios
  • Termékeink
  • Facebook követés

Hírlevél

Naprakészen legfrissebb híreinkből!

Feliratkozások kezelése

Csatlakozz!

facebook

Megosztás

Share this

.Még egy boszorkánykonyhában sincs annyi méreg, amennyit egy átlagos háztartás vegyszerekből felhalmoz.

Nem feltétlenül szükséges azonban a tisztaság érdekében szennyezni magunkat és környezetünket.

Próbáld ki te is a biotisztítószereket!

 A szomszédom a mindenre érzékeny bőre miatt kezdett alternatívák után kutatni, egy barátnőm a babája születése környékén kezdett változtatni. Én simán csak elszörnyedtem, mikor egyszer utánaszámoltam, hogy csatornázatlan telkemen mennyi vegyi anyagot pumpálok a kertembe és a szervezetembe. A jó hír az, hogy léteznek olyan környezetbarát megoldások, amelyekért nem kell egy vagyont fizetni, és a megszokottnál nem okoznak több kényelmetlenséget.

Mosás

Nálam az egész őrület a mosással kezdődött. Ilyen zselé, olyan öblítő, amolyan folttisztító, meg még egy kis emilyen izé és por… csoda, hogy ruha még fért a mosógépbe. Némi kezdeti bénázás után meggyőződtem róla, hogy a teljesen természetes termés, a szaponintartalmú indiai mosódió pont annyira kimossa a cuccokat, mint bármilyen mosószer. Nyolc kis bogyó a vászontasakba, és 40 fokos mosásból két-három menetet is bír, a maradék meg mehet a komposztba. Ráadásul helyet is spórolok vele: egy kiló mosódió heti két-három mosással számolva egy évig elég.

Az öblítőt emellett el lehet felejteni: a mosódiótól lágy marad a ruha, a színek nem fakulnak, és ha ragaszkodsz az illathoz, azt illóolajjal hozzávarázsolhatod. Ezzel sokáig kísérletezgettem, szerintem mosásonként 15-20 csepp citromolaj már pont kellemesen érezhető illatot ad. Ezt az öblítőrekeszbe is bele lehet csepegtetni, de a mosódió zsákjára is mehet – érdemes mindenkinek a mosógépéhez, ruháihoz és mosási szokásaihoz kikísérleteznie a mennyiséget és az illóolaj elhelyezését.

.

A ragaszkodóbb típusú koszok esetében adalékként néha jöhet a mosószóda (ha kézzel mosol, ehhez húzz gumikesztyűt, mert erősen lúgos!), foltok esetében pedig az úgynevezett epeszappan lett a legyőzhetetlen varázsszer. Ha nagy ritkán fehéríteni kell, a konyhasóval teli vízben áztatás vagy a szódabikarbóna általában megoldja a problémát, ha mégsem, akkor az oxigénben feloldott szódával dúsított nátrium-perkarbonát segít. Mindezek mellett vízlágyító aztán végképp nem szükséges, de erről jut eszembe egy fontos tanács: mielőtt átállnál az ilyen természetes anyagokra, ecettel nyomj egy alapos átmosást a mosógépre, különben az első pár mosás során a természetes szerek vízlágyító hatása miatt agépben eddig megbúvó vízkő szürkén rátelepszik a ruhákra.

Ajánlott:

  • Mosódió 
  • Sonett fehérítő – nátrium-perkarbonát 

 Mosogatás

A mosáson felbuzdulva kezdtem körülnézni, hogy a háztartás többi részében mit mivel lehet helyettesíteni. Mosogatószerként hamar rátaláltam egy nagyon kellemes, citromfűillatú, minden mesterséges anyagtól mentes löttyre. Elsőre gyanúsan hígnak tűnt a megszokott mosogatószerekhez képest, de a gyakorlatban kiderült, hogy aggodalomra semmi ok: sokat főzős és vendéget gyakran fogadó kétfős háztartásomban fél évig úgy volt elég az egyliteres flakon, hogy közben kézmosóként is ezt kezdtük a fürdőben használni.

Aki mosogatógépre bízza a szennyes edényeket, az is válogathat a természetesebb alternatívák között, és nagy átlagban ezek sem drágábbak, mint a kemikáliákkal teli tabletták.

Ajánlott szerek:

 

  • Sonett mosogatószer 
  • Almawin tabletta 

Takarítás

Bár sokan nem bírják a szagát, az ecet akkor is csodaszer, úgyhogy bősz szellőztetés mellett érdemes vele összebarátkozni. Vízzel hígítva tökéletes ablakmosó szer, töményen kiválóan oldja a vízkövet, és a rágcsálók terráriumának tisztításához is sokkal szívesebben használom, mint bármely vegyi anyagot. A mosógépet is érdemes két-három havonta ecettel átpörgetni: 3-4 liter 20%-os ecetet hagyj a dobban egy éjszakára, majd indíts egy 60 fokos mosást. Az ecet a vécé tisztításához sem rossz, de a fajanszhoz is létezik ennél kellemesebb illatú, környezetbarát holmi.

.

Felmosáshoz az egyszerű forró vízre esküszöm, de pár szem kifőzött mosódió levével is érdemes próbálkozni, nagyobb kosznál pedig itt is segíthet a mosószóda.

A kádhoz és a mosdókagylóhoz is sikerült olyan súrolószert találni, amely nem karcol, és simán lebomlik, kellemes citrusillata van, ráadásul kiderült róla, hogy kiváltja a kerámia főzőlaphoz eddig külön használt tisztítószert is.

Ajánlott szerek:

  • Ecover vécétisztító 

A bőség zavara

A biotermékek gyártói az elmúlt években szerencsére igencsak összeszedték magukat, és igen komoly választékkal szerepelnek a piacon a biológiailag könnyen lebomló termékek terén. Ez viszont magában hordozza azt a veszélyt, hogy még ha környezetbarátabb formában is, de ugyanúgy teli lesz flakonokkal a tisztítószeres szekrény, mint eddig. Érdemes átgondolni, hogy tényleg szükség van-e minden négyzetcentihez más-más szerre. Az őszinte válasz legtöbbször az, hogy nem.

Mivel több mint egy éve kísérletezgetek a zöldüléssel, mostanra már biztosan kiderült, hogy éves szinten nem költök többet tisztítószerekre, mint korábban. Az említett termékek esetében kisebb nehézséget okozhat a beszerzés, sima drogériában vagy hipermarketben nem valószínű, hogy ott figyelnek a polcokon, de akinek nincs a közelében jól ellátott biobolt, az bátran forduljon a webáruházakhoz.

 

 

Ha ingyenes visszahívást szeretne, töltse ki az alábbi adatlapot !

 

Amennyiben állást keres, kérjük ne a lenti részt töltse ki, hanem kattintson ide : https://www.bestofclean.hu/karrier

 

 ADATLAP: