• Takarítás cégek részére
  • bejarono
  • Egyéb szolgáltatások
  • akcios
  • Termékeink
  • Facebook követés

Hírlevél

Naprakészen legfrissebb híreinkből!

Feliratkozások kezelése

Csatlakozz!

facebook

Megosztás

Share this

 A leggyakoribb kérdések a laminált padlókról

Milyen helyiségbe, milyen kopásállóságú laminált padló való?

A hálószobákba, gyerekszobákba, ahová már kevesebb koszt illetve nedvességet hordunk be elegendő a alacsonyabb kopásállóságú padló.(AC2, AC3)
  A nagy igénybevételnek kitett helyiségek (konyha, folyosó, étkező és nappali szoba) magasabb igénybevételi osztálynak megfelelő padló célszerű. (AC3, AC4)
  Irodahelyiségekbe, nagy igénybevételre csak az erősebb kopásállóságú padlók alkalmasak. (AC4, AC5)


Padlófűtésre burkolható-e laminált parketta?

Melegvizes padlófűtésnél igen. Elektromos padlófűtésnél általában nem ajánlott ( a túl erős átmelegedés miatt, mivel 28 C fok fölött a padló károsodhat).

A laminált padló használható-e a konyhában?
A laminált padló legfelső rétege igen ellenálló (kopás és mérsékelten karcálló). Ezért probléma nélkül beépíthető a konyhában. A beépített lapok különösen szorosan kapcsolódnak egymáshoz, így egy kiömlött pohár víz nem igazán jelent problémát. Javasolt azonban az álló vizet a lehető leghamarabb eltávolítani. A konyhába beépített laminált padlót gyakrabban kell tisztítani, mindemellett nincs szükség a padló súrolására, sőt ez kifejezetten káros. A felület zárt felépítése miatt a kosz és a por nem tapad meg a padló felületén. Általában elegendő a "száraz" tisztítás törlőronggyal. A laminált padlókat lehet porszívóval is tisztítani. Esetenként a padló tisztítható enyhén megnedvesedett törlőronggyal, vagy alaposan kicsavart felmosó ruhával, amelyhez vizet és tisztítószert használunk.

A laminált padló beépíthető-e már meglévő padlóburkolatra?
Először ajánlatos eltávolítani minden padlóburkolatot (padlószőnyeg, parketta stb.). A lerakási sorrend első lépésében meg kell győződnünk arról, hogy teljesen sík, sima, por - és vízmentes az aljzatunk. Az aljzat nedvesség tartalma CM készülékkel mérve 2% alatt kell lennie. Amennyiben ezen feltételeknek megfelel, leteríthetjük a párazáró fóliát, illesztés esetén 20 cm-s átfedéssel. Ezen rétegre kerül a lépészaj csökkentő alátét, melyre közvetlenül burkolható a laminált padló. Sok esetben már meglévő PVC-re, linóleumra, esetleg faburkolatra burkolják le a parkettájukat, ebben az esetben a párazáró fólia elhagyható. Fontos megjegyezni, hogy amennyiben nem az előírásoknak megfelelően kerül a lamináltpadló burkolásra, azonnal elveszti a garanciáját, mely 15-25 év is lehet.

A laminált padlón használhatók-e irodai székek?
Ez egyáltalán nem probléma. Mindemellett fontos, hogy a laminált felületet megfelelő védelemmel lássuk el. Használjunk puha görgőket. Napjainkban nem jelent problémát az irodai székeket puha vagy kemény görgőkkel megrendelni. A puha görgők jelentősen növelik a laminált padló élettartamát, és a padló megőrzi újszerű megjelenését. A keménygörgő esetében a görgő alá bekerülő apró por, kvarcos szennyeződések megtörheti a laminált felületet, melynek következtében karcos lesz és a nedvességgel szembeni ellenállása megszűnik.

Hogyan kell a laminált padlót tisztítani, karbantartani?
A napi gondozás tulajdonképpen a kosz eltávolításában merül ki. Ez szárazon elvégezhető. Az intenzívebb tisztításhoz az enyhén nedves tisztítás is elegendő. Az enyhén nedves tisztításhoz a mikroszálas törlőrongyot nedvesítsük meg vízpermettel és egy kevés tisztítószerrel, vagy használjunk egy alaposan kicsavart felmosórongyot. A homokot, port vagy más laza szennyeződést porszívóval kell eltávolítani. A kifejezetten laminált padlók tisztítására kifejlesztett tisztítószereket ajánljuk alkalmazni.

Mire valók az alátétrétegek?
Az alátétrétegek célja az aljzat kisebb egyenetlenségeinek kiszintezése, valamint a hang és a hőszigetelés biztosítása. A felszálló pára okozta problémák elkerülése érdekében mindig le kell fektetni egy párazáró fóliát. A hangszigetelés szempontjából különbséget kell tenni a közvetített zajok és a visszavert zajok között. Közvetített zaj: azok, melyeket akkor hallunk, ha valaki a felettünk lévő szobában a padlón sétál. Visszavert zaj: az a zaj, amelyet akkor hallunk, ha a padlón járunk. Az alátétlemez a minimumra csökkenti ezeket a zajokat. Használata javasolt minden többszintes épületben. Ideális lakószobákban, vagy irodahelységekben való használatra, ahol a cipőkopogás zaja zavaró lehet. Tehát a zajok csökkentésére ideális megoldás.

Leragaszthatók-e a laminált padlók?
A padló leragasztása kifejezetten ellenjavasolt. Leragasztás esetén a jótállás érvényét veszti. Az aljzathoz való ragasztás költséges, időigényes és igen bonyolult művelet. Az aljzatnak tökéletesen egyenletesnek és nedvességállónak kell lennie. Ezen felül drága, kétkomponensű ragasztót kellene használni a laminált padló leragasztásához az aljzatra.

A laminált padlók megkarcolódhatnak?
A laminált padlók felülete műgyantából készült. Ez a műgyanta karcálló, de nem karcmentes. A szabványokat és a tűrésértékeket az európai irányelvek határozzák meg. Az éles tárgyak minden bizonnyal megsérthetik a padlót. Ezért tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket. A cipőre éles anyagok, kosz, homok és/vagy föld tapadhatnak. Ezek hatékonyan összegyűjthetők, ha a bejárati ajtó elé megfelelő lábtörlőt helyezünk. A bútorok (székek, asztalok szekrények stb.) lábát megfelelő védelemmel kell ellátni. Ez általában filc vagy puha gumitalppal oldható meg. Gondoskodjunk arról, hogy homok vagy föld ne maradjon a bútorlábak védősapkáiban. Az éles körmű állatok is okozhatnak karcolódást.A porszívó használatakor ellenőrizzük, hogy a kerekek és a kefe nem sérültek-e vagy nem túl kemények, és szabadon mozognak.

A laminált padló okozhat-e allergiát?
A laminált padló zárt felületének és a panelek közötti szoros illesztésnek köszönhetően sehol nem tapadhat meg a por. A laminált padló tökéletes beépítése után könnyen tisztítható. A tiszta laminált padlón a poratkák és más allergiát okozó szervezetek nem képesek a túlélésre, így az otthon védhető az allergén elemekkel szemben. Ez különösen fontos az asztmában vagy porallergiában szenvedő emberek számára. A megfelelő higiéniai körülmények fenntartása érdekében alapvető fontosságú a megfelelő karbantartó termékek használata a tisztításhoz. Ezek nem tartalmaznak semmilyen viaszt vagy politúr anyagot, amely vonzaná a port. Mikroszálas törlőronggyal könnyedén eltávolíthatjuk a laminált padló felületére tapadt port.

Feltöltődik-e statikusan a laminált padló?
Nem, csak a helyiségben tartózkodó személy tud statikusan feltöltődni. A helyiség pártartalmának növelésével (min. 40% - 65%) kiküszöbölhetjük ezt a hatást. Újabban minden laminált padlót alávetnek antisztatikus kezelésnek, mely meggátolja az elektromos feltöltődést. A vezető anyagok megérintésekor keletkező kellemetlen elektromos kisülések ily módon elkerülhetők. A padló alkalmas irodákban vagy üzletekben való felhasználásra is.

Mennyi ideig szükséges a laminált parkettát a helységben tárolni lerakás előtt?
Minimum 48 órát javasolt a burkolandó helységben tárolni a laminált padlót, annak érdekében, hogy átvegye a szobahőmérsékletét.

Szabad-e lakkozni a laminált padlót?
A laminált parkettát nem szabad lakkozni, mert a melamin műgyantára nem tapad a lakk megfelelően és emiatt "levelesen" válik le a felületéről, valamint a lakk megkarcolódása esetén nincs lehetőség a visszacsiszolásra sem, mert a laminált padló elvesztené a felületén megtalálható dekort.

A leggyakoribb kérdések a fa parkettákról

Mit mutat a Brinell-teszt?
A Brinell értékének a meghatározása: egy acél golyó gépi erő által történő nyomása a szalagparketta felületén. Vagyis, ha kisebb a golyó által hagyott bemélyedés, akkor keményebb a fafelület. Ez azt jelenti, hogy minél magasabb a Brinell érték, annál keményebb a parketta felülete.

Lehet - e padlófűtésre parkettát rakni?
A fa jó hőszigetelő, ezért padlófűtés fölé csak a 14 mm-nél vékonyabb parketta javasolható. Ezek esetében is a zsugorodásra kevésbé hajlamos fafajokat célszerű választani. (legfőképp a tölgy)

Milyen felületkezelési módok vannak?
Lehet gyári és helyszíni, lerakás utáni felületkezelés.
A felületkezelő anyagok lehetnek: lakkok, pácok, olajok, viaszok illetve ezek kombinációi.

Szabad - e vízzel tisztítani (felmosni) a parkettát? 

Csak teljesen kicsavart, ködnedves ruhát szabad szükség esetén a tisztításhoz alkalmazni. A víz a parketta fő ellensége. A víztől a parketta dagad, vízfoltos lesz, a kiszáradás után pedig zsugorodik és hézagos lesz. A kifejezetten fapadlók tisztítására kifejlesztett tisztítószerek alkalmazása ajánlatos.

 

Forrás: http://www.parkettatechnika.hu